Het zijn niet de problemen zélf die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken (naar de Griekse wijsgeer Epictetus). Let op: het gaat er hier nadrukkelijk niet om je ongewenste gevoelens te bagatelliseren, of je moeilijke persoonlijke omstandigheden glad te strijken met wat positieve gedachten. Dit gaat dus ook niet over iets als het verdriet dat je voelt…
Blog
Verandering…. Waarom doen we het niet gewoon?
Je kent het ongetwijfeld. Je weet zelf best wat goed voor je is. Er is zelfs een huisarts die begon met patiënten te vragen: wat denk JIJ dat er gebeuren moet? En tot grote verbazing begonnen mensen dan uitgebreid te vertellen dat ze moesten stoppen met roken, of meer bewegen, zich minder zorgen te maken, ander werk moesten zoeken, minder werken, weg bij hun partner,…
Vitaliteit: ben je in verbinding met jezelf?
Gisteren had ik een mooie ervaring met een tafelopstelling. In een sessie kreeg ik een klant met een vraag over haar vermoeidheid. Dus vroeg ik haar om twee houten figuurtjes uit te kiezen en op te stellen. Een blokje voor haarzelf en eentje voor haar vermoeidheid. De vermoeidheid zette ze hop, pardoes bovenop zichzelf. Het was alsof het haar bedekte, zei ze, in een sluier…
Klaar met frustraties?
Daar kwam ze binnengestapt. Ze had al resoluut gezegd aan de telefoon dat ze er helemaal klaar mee was. Met frustraties, vermoeidheid, boosheid. Hieruit maakte ik al wel op dat ze klaar was voor verandering. Tijdens onze eerste sessie deden we een zelfonderzoek met behulp van ‘ankerplaten’ op de vloer. Deze helpen je om versterkt in je gevoel te komen en uit te pluizen…
Verbinding in je brein
Handel je bewust of onbewust? Ben een interessant boek aan het lezen…… Het heet The Inner Game of Tennis. Ook leuk als je helemaal geen tennis speelt, trouwens! Interessante kost, want wij mensen hebben niet ‘one single mind’. Niet één denksysteem (brein), maar twee. En weet je wat? Onze beide denksystemen worden aangestuurd door verschillende neurologische systemen! Als je deze laat samenwerken, kun je succesvolle veranderingen…
Labels op maat, kan dat?
Labels…. De een heeft er een hekel aan, de ander houdt ervan. Het kan herkenning opleveren en hopelijk ook handvatten om met jezelf om te gaan (door te putten uit andermans ervaring). Handig, toch? Of niet? Houd jij helemaal niet van labels, dan heb je individualiteit waarschijnlijk hoog in het vaandel staan. En dat is precies waar ik naartoe wil. Lees dus gerust door 🙂…
Ben je (meer)talig in de liefde?
Terwijl ik dit typ, geniet ik van een prachtige bos tulpen die voor mij op tafel staat. Toch ging dit genieten niet helemaal vanzelf. Mijn partner weet al wel dat ik niet zo dol ben op het krijgen van een bos snijbloemen. We hebben namelijk twee katten en een kind, waardoor kunnen bloemen al heel snel omgaan. En dan moet een volwassene de rommel opruimen…
Ontdek je (type) hoogsensitiviteit – als HSP
“Mensen die hun sensitiviteit laten zien, moedigen anderen aan.” — Susan Marletta Hart Hoogsensitiviteit lijkt in de media misschien een hype, maar het is wel degelijk een reëel iets, dus geen lifestyle-choice of zoiets. Integendeel, het is een set aangeboren karaktereigenschappen – vaak afgekort als HSP (hoogsensitief persoon). Als je weet dat je hier mee te maken hebt, kun je leren hoe je hier het…
Het belang van taal en communicatie met je kind, vanuit verbinding met je eigen gevoel
In mijn werk als BoekStart Coach praat ik met ouders over hoe je op zeer jonge leeftijd al verbinding kunt maken met je kindje door voor te lezen. Dit brengt plezier in huis en versterkt de band tussen ouder en kind. Ook helpt het een taalachterstand te voorkomen en de sociale ontwikkeling te stimuleren. Maar de meeste ouders die al voorlezen, vinden het vooral leuk,…