Psychodynamisch coachen – coaching en counseling inéén

Wat is coaching?

Coaching is officieel puur gericht op actie, op verandering. De oplossingen en antwoorden worden aangeboord die in de klant besloten liggen. Er is bij pure coaching dus geen sprake van adviseren. (Overigens wordt de term coaching tegenwoordig vaak wel gebruikt voor andere vormen van begeleiding zoals mentoring).

Aan de hand van je vraag en je eigen waarden/mogelijkheden kun je bij coaching concrete stappen en doelen vaststellen. 

Zonder doel is er geen coaching. Let op: Vaak is het doel en/of precieze vraagstuk van mijn klanten bij onze kennismaking vaak maar half duidelijk, of zelfs helemaal nog niet helder. En dat geeft helemaal niets!
Ook dan kun je de stap maken. In de intake kunnen we dit samen bepalen met behulp van eenvoudige maar krachtige technieken.

Wat is counseling?

Counseling gaat dieper in op onderliggende patronen/blokkades die je (soms onbewust) tegenhouden op weg naar je doel. Of je ervan weerhouden om jezelf te zijn en je eigen keuzes te durven maken.
Idealiter verwerken coaches dit, zeker aan het begin van het traject, om effectiever te kunnen werken. Zodat je niet alleen op gedragsniveau blijft werken (wat beperkter is dan ‘de lagen van de ui’ meepellen).

Wat is psychodyamisch coachen?

Bij (mijn) type coaching, psychodynamische coaching, combineer ik altijd graag coaching met counseling (wanneer nodig). En/of met diverse technieken vanuit de gestalt-therapie, systemisch werken, en/of NLP.
Want het is waardevol om onbewuste stukken bewust te maken.
Dit werkt namelijk zeer krachtig. Zeker aangezien hierdoor naast je denken ook het voelen ingeschakeld wordt. En je lijf/zintuigen ook mogen meedoen.

Meerwaarde:

Bij sommige coaches wordt alleen aandacht besteed aan denken/praten. En hoe mooi je inzichten ook zijn, dan kan het gebeuren dat er uiteindelijk niks verandert. Dus denken, hoe belangrijk ook, heeft zijn beperkingen.
Daarom zet ik als het even kan ook simpele technieken in die voelen, denken en willen oproepen. En indien mogelijk, zal ik die ook lichamelijk verankeren.
 
We gaan dus uitzoeken waar de eventuele belemmeringen zitten: op de gedragslaag (bijvoorbeeld aangeleerde, ineffectieve gedragspatronen), of op de laag van overtuigingen of identiteit (‘ik
kan dat niet’, ‘ik ben niets waard’, ‘ik val straks door de mand’).
Voor duurzame verandering betrekken we je binnenste ‘ui-lagen’: van identiteit, bezieling en kernwaarden in de reflectie.

Kortom: bij écht effectieve coaching kun je beter niet voorbijgaan aan dieperliggende patronen, omdat je dan een stuk mist, waardoor duurzame verandering lastig wordt!

Overigens: door je probleem – en vooral door je eigen mogelijkheden voor het oplossen daarvan – te (h)erkennen, ontstaat er al een innerlijke rust.

Door die rust voel je je al beter in balans.
En vanuit die balans kom je vaak vanzelf alweer tot bloei.


Kort en krachtig:

Hierdoor is er vervolgens zelfs weer minder coaching nodig! Mijn klanten kiezen gemiddeld dan ook voor 4 tot 6 sessies voor de al wat complexere vraagstukken.

 

(Visited 226 times, 1 visits today)