Handel je bewust of onbewust?

Ben een interessant boek aan het lezen…… Het heet The Inner Game of Tennis.

Ook leuk als je helemaal geen tennis speelt, trouwens!

Interessante kost, want wij mensen hebben niet ‘one single mind’. Niet één denksysteem (brein), maar twee.

En weet je wat?

Onze beide denksystemen worden aangestuurd door verschillende neurologische systemen! Als je deze laat samenwerken, kun je succesvolle veranderingen doorvoeren in je leven.

In mijn coachpraktijk hoor ik wel eens van klanten dat ze bijvoorbeeld geïrriteerd reageren bij een bepaalde frase. Iets dat ze vroeger in een bepaalde context gehoord hebben, dat ze ook nu nog een slecht gevoel bezorgt als ze het weer horen.  En ook al weten ze dat en snappen ze waarom dat zo is, toch komen ze niet van die reactie af.  Hoe werkt dat dan?
Nou, het onbewuste systeem blijft namelijk gewoon actief!

Ons onbewuste systeem blijft gewoon – autonoom – actief! 

Met technieken vanuit o.a. de NLP kun je je hersenhelften in verbinding laten komen en als het ware je brein herprogrammeren. Heel vaak verzuchten klanten na zo’n oefening dat ze zich rustiger voelen, kalmer.

Herken jij een trigger (geluid, omgeving, bepaalde uitdrukking) waarbij je een ongewenste emotie voelt als angst of boosheid? Psychodynamisch coachen kan dan iets voor jou zijn. 

Het heeft niet zo veel zin om met je bewuste brein jezelf ‘logisch’ of ‘streng’ toe te spreken, als je onbewuste brein gewoon dingen voor jou aan het regelen is. Dit geldt voor sport zoals tennis, en ook voor het normale leven. 

 H
(Visited 119 times, 1 visits today)

Leave A Comment